Eroica. In het spoor van Roger.

Als tiener reeds was ik gepassioneerd door de wielersport en verzamelde ik kranten en weekbladen met uitslagen en foto’s van de voor België gouden generatie. Eén renner sprak mij bijzonder aan: Roger De Vlaeminck. Bij zijn debuut in maart 1969 pakte hij meteen de bloemen aan de finishlijn van de Omloop Het Volk en toen hij in 1972 de overstap maakte naar het Italiaanse Dreher stond het Belgisch Kampioenschap (1969), Luik-Bastenaken -Luik (1970) en de Waalse Pijl (1971) op zijn palmares. Dat jaar overklaste hij iedereen in Parijs-Roubaix en zijn eerste kassei was een feit. De meest tot de verbeelding sprekende periode was toen hij kopman was voor de nieuw opgerichte Brooklyn ploeg. De blauwe trui met de rode en witte strepen in combinatie met de blauwe Gios torino fiets brachten mij in bewondering en in vervoering.

Op de Via Roma was het al meteen raak en hij won zijn eerste Milaan-San Remo (1973). Vijf jaar later pronkten op zijn cv als voornaamste overwinningen 4 helleklassiekers (1972, ’74, ’75 en ’77), 2 overwinningen in de Ronde van Lombardije (1974 en 1977), de Ronde van Vlaanderen (1977) en het Kampioenschap van Zürich (1975). Ook in het rondewerk blonk hij uit. Op diezelfde Gios torino werd hij nooit geklopt in de Tirreno-Adriatico (6 op een rij), zegevierde hij in de Ronde van Zwitserland (1975) en eindigde hij knap vierde in de Ronde van Italië (1975). En onderweg fietste hij nog naar een wereldtitel in het veldrijden (1975)!

In het voorjaar van 2016 bezocht ik zijn toenmalige mecanicien van de Brooklyn Squadra en framebouwer Aldo Gios die in Volpiano (nabij Turijn) samen met zoon Marco nog steeds met veel passie en toewijding frames en fietsen bouwt. Het werd een sympathieke ontmoeting gekruid met vele anekdotes van toen en … de bestelling van mijn eigen blauwe Gios torino frame.

Twee maanden later bij het terug huiswaarts rijden na de Filip Sport trainingsweek in Riccione ben ik het gaan ophalen: mijn eigen Gios torino in de originele buizenset en lugs, gespoten in de typisch blauwe kleur met verchroomde voorvork.
Enig zoekwerk had mij een Campagnolo 50-jarige jubileum groep opgeleverd, nieuw in de doos en met veel plezier en herinneringen heb ik de wielen gespaakt en mijn Gios torino opgebouwd.

De Brooklyn trui in Merino wol en in de originele uitvoering met wit paneel en de afboording in wereldkleuren, het Brooklyn koerspetje en de Italiaanse ‘gaatjesschoenen’ voor de klassieke pedalen-met-voethaken-en-Binda-riempjes. Klaar voor l’Eroica want waar kan je de tijd van toen beter beleven dan op de Strade Bianche in Toscanië. Het werd een prachtige ervaring met een heel aparte sfeer en rit van dik 200 km en 3.577 hoogtemeters.