Giro d’Italia.

  Het moet zijn dat de kennismaking vorig jaar met het retro-evenement L’Eroica goed is bevallen want dit jaar reisden we terug richting Toscanië. De aantrekkingskracht van de aparte nostalgische sfeer, het enthousiasme en de sérieux van de deelnemers en het machtige landschap waarin we mogen fietsen is daar niet vreemd aan. De vorige keer had het de uren voor het vertrek geregend en was het stof gaan liggen. Nu was vooral het eerste gedeelte duidelijk waarom ze de gravelbanen Strade Bianche noemen …

Het werd een gedenkwaardige rit met steile stroken die kracht en stuurmanskunst vergden en meer geschikt waren voor een mountain-bike dan voor de retro koersfietsen. Het gaf aan waarom dit evenement L’Eroica wordt genoemd.

Van de stoffige gravelbanen naar het prachtige Gardameer of van onze stalen Gios torino fietsen naar de high-tech carbon fietsen van Titici. Deze Italiaanse constructeur brengt een uniek verhaal met zijn custom carbon Made in Italy frames. Volledig maatwerk en met een gepatenteerde ‘Flex’ bovenbuis die extra comfort biedt zonder aan rendement in te leveren. De testrit was overtuigend en op korte termijn brengt Filip Sport een primeur naar België.

’s Anderdaags konden we kijken hoe de carbon vezels tot een buis worden omgetoverd en vervolgens tot een frame ‘gewrapped’. Een mooi staaltje Europees vakmanschap !

Vakmanschap ook bij X-Bionic. Maar dat ervaren de Filip Sport klanten bij elke fietstocht. Eigenaar Marco vertelde enthousiast over de nieuwigheden die eraan komen en over de uitbreidingsplannen.

De midweek bracht ons letterlijk en figuurlijk hogerop in de Laars. Feltre was de volgende stopplaats waar we een verkenningsrit fietsten voor de Sportful Dolomiti Granfondo waar we volgend jaar in juni met het Filip Sport Cycling Team aan deelnemen. Niet de makkelijkste, wel bij de mooiste ! We passeerden tevens op de top van de Croce d’Aune waar een gedenkplaat ons herinnert aan de plek waar Tullio Campagnolo de snelsluiter voor het wiel uitvond. ‘Als afsluiter was er een gezellige avond samen met Giuseppe Bovo.

Ciao bella Italia, fino alla prossima volta.