Monsieur Paris-Roubaix. Authentiek als Sportman. Authentiek als Mens.

Een grillig karakter, het hart op de tong, egocentrisch, leeft in het verleden, een grote mond met een klein hartje, groot sportman, … Het zijn maar enkele reacties die ik opving over Roger De Vlaeminck.

In mijn eigen koersjaren waren de reportages in het toenmalige weekblad Sport 70 over de trainingssessies van Roger met zijn trainer/kinesist Georges Debbaut een voorbeeld en inspiratiebron. Het Brooklyn truitje en de blauwe Gios torino fiets blijven voor mij iconisch. Niet verwonderlijk dus dat ik hem graag persoonlijk wou ontmoeten.
Bovenstaande commentaren deden mij aarzelen maar met ons Testen is Weten! credo in gedachte nam ik het initiatief. Zijn 71ste verjaardag leek mij de geschikte gelegenheid en ik nam contact met hem op. Maandag 20 augustus was het D-Day.
Roger ontving mij hartelijk in zijn hoeve in Kaprijke en leidde mij met gepaste trots rond. Naast zijn passie voor de koers is hij met 2 honden, geitjes, kippen en reetjes een natuur- en dierenvriend en die hebben bij mij onmiddellijk enkele streepjes voor. Tijdens een gezellige lunch haalden we herinneringen op uit zijn koerstijd, kreeg ik toelichting van achter de schermen en praatten we (uiteraard) over de huidige generatie wielrenners en de media maar ook over het draaien van de wereld en de zin van het leven. Het werd een boeiend en fijn gesprek waar Roger helemaal zichzelf was. Zijn onverbloemde mening, geen schijnheilige praat, klinkt het niet dan botst het. Je hoeft het niet (altijd) met hem eens te zijn maar iedereen heeft recht op een mening en monsieur Paris-Roubaix windt er geen doekjes om.
Tijdens een drie uur durend gesprek kan je niet iemand doorgronden. Zoals ik hem heb leren kennen is hij een gedreven personage en ik ben blij dat we hebben kennisgemaakt. Hoogstwaarschijnlijk blijft het niet bij deze ene keer.

Roger De Vlaeminck, eeuwig jong.

Zijn huidige fiets met de vermelding van de 5  gewonnen Monumenten op de bovenbuis (3x Milaan San-Remo, 1x Ronde van Vlaanderen, 4x Parijs-Roubaix, 1x Luik-Bastenaken-Luik en 2x Ronde van Lombardije)

Hoeilaartse druiven, recht uit de serre voor Le Gitan.

Roger in zijn typische houding.